Educa't



Usos educatius de les xarxes socials

 

Les xarxes socials tenen una diversitat d’usos. Seguidament vos presentam les principals posibilitats dins l’àmbit educatiu.

 

QUINS SÓN ELS SEUS USOS ?

  • Les xarxes socials tenen una diversitat d’usos a partir del desenvolupament d’una identitat digital al ciberespai i la connectivitat entre persones. Pel que fa a la part educativa, l’ús de les xarexes socials permet als seus usuaris transmetre coneixements i aprendre continguts de qualssevol tema d’interès en un context de relacions interpersonals. Aquestes persones són tant alumnes i professors com altres agents socialitzadors que es troben en contacte continu. Serveixen per compartir recursos i coneixement (documents, videos, fotografies, articles, etc.).  

 

QUÈ ENS POSIBILITEN?

  • Un dels usos educatius és l’organització de grups per l’execució d’un treball col·laboratiu. Els treballs en grup són una manera de compartir coneixements i idees i dur-les a terme de manera consensuada i cooperativa. La producció d’un treball conjunt requereix l'esforç de tots els membres i la seva coordinació no sempre resulta fàcil. Però amb l’ús de les xarxes socials la tasca és més senzilla, ja que compten amb etratègies i recursos que possibiliten la col·laoració entre persones, compartir, comunicar-se i la posada en comú dels coneixements. Les xarxes socials ofereixen eines interactives i eficaços per l’ensenyament i l’aprenentatge i permeten la creació d’eines interactives de treball. Per altra banda, també possibiliten l’autoaprenentatge i fomenten el desenvolupament de competències tecnològiques.


 

APLICACIONS ALS CENTRES EDUCATIUS I A LES AULES

 

  • Les xarxes d’alumnes solen ser creades pels mateixos alumnes qui s’organizen creant panells de missatges, compartint informació i  elaborant treballs de forma conjunta. Les xarxes d’assignatures tenen la finalitat d’establir un diàleg entorn a les tasques, qüestions i dubtes del temàri i dels treballs d’aquella assigantura en concret, poden ser privades o públiques, però hi solen participar només els membres matriculats. Posibiliten la tutorización de traballs, que consisteix en que quan un alumne o un petit grup realitza un treball dirigit per un professor, mentenen el contacte per anar  revisant la feina feta. De manera més general, les xarxes de centres educatius permeten crear comunitats internes de les institucions educatives. Els usuaris que hi formen part tenen un sentiment de pertenença a una comunitat real.

 

 

 

Ara Balears. Xarxes Socials i Usos Educatius. (2011). Consultat dia. Consultat dia 3 de maig del 2015 des de: https://mestres.ara.cat/delasocietatdigitalalesaules/2011/05/18/xarxes-socials-i-usos-educatius/comment-page-1/